Middels dit artikel wordt uitgelegd wat onder deze begrippen wordt verstaan. Het uitvoeren van deze werkzaamheden wordt gedaan door een monteur. De meest voorkomende werkzaamheden worden uiteengezet.

Wat is klimaattechniek?

Klimaattechniek beïnvloedt binnenruimtes in diverse verblijven. Veelal bestaat dit uit het veranderen van de temperatuur, luchtvochtigheid en de aanvoer van luchtcirculatie. Een voorbeeld hiervan is vocht toevoegen aan een ruimte of vocht verwijderen waarna een ruimte gekoeld of verwarmd wordt. Deze vorm van techniek is een zeer brede branche. Hier vallen meerdere technieken onder: verwarming, ventilatie en luchtbehandeling, koeltechniek, meet & regeltechniek. Deze installatie regelt het binnenklimaat om een prettige woon en werkomgeving te scheppen. Alvorens dit tot stand wordt gebracht moet men het binnenklimaat bepalen.

Klimaattechniek tegenwoordig

Tegenwoordig wordt er meer gelet op het milieu, en is dit een belangrijk aspect in het dagelijks leven. Huizen worden neutraal en zuinig gemaakt waarbij gebruik wordt gemaakt van klimaatbeheersing. Dit zorgt voor een energiezuinig huis of ruimte. In veel gevallen draagt dit mede bij aan lagere maandelijkse kosten.

Wat is installatietechniek?

Ook installatietechniek is een breed begrip. Bedrijven kunnen deze vorm van techniek laten vallen onder werktuigbouwkundig en elektrotechniek. Tevens is er koeltechnische installatie en transportinstallatie. Al met al een breed begrip waarbij de taak van de installatiemonteur meer helderheid verschaft.

Taken van een installatiemonteur

De installatiemonteur voert vele taken uit. Hier een kort overzicht van de meest voorkomende taken van een installatiemonteur:

√ Het aanleggen van verwarming in woningen en bedrijven. Het plaatsen van een CV en diverse radiatoren en het bijbehorende leidingwerk. Hierbij wordt ook verwacht dat de monteur kan lassen, aangezien dit een groot gedeelte van het aanleggen van verwarmingen betreft.

√ Waterleidingen aanleggen waarbij deze aangesloten worden op bijvoorbeeld riolering. Koperen leidingen worden vaak vervangen door PVC leidingen. Deze tak van installatie valt vaak onder het begrip loodgieters.

√ Gasleidingen in keukens zijn een veel voorkomende taak voor een installatiemonteur. Deze moeten op een zeer vakkundige wijze worden aangebracht en hierbij is nauwkeurig werken van groot belang.

√ Het maken van de installatie voor een badkamer moet professioneel gebeuren om lekkages te voorkomen. Wasbakken, toiletten en douches worden op vakkundige wijze geïnstalleerd. Bij badkamers wordt tevens vaak vloerverwarming aangebracht, ook dit moet uiteraard op een vakkundige wijze gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *