Je hebt een vijver in de tuin en wil die natuurlijk mooi helder houden. Het is moeilijk om een vijver schoon te houden als je niet de juiste dingen doet, maar het is simpel als je het wel weet. Hieronder enkele tips voor een mooie, schone en heldere vijver.

1.      Ververs het water

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd het water van je vijver te verversen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een dompelpomp. Het is daarbij van belang om in ieder geval het bovenste gedeelte van het water weg te pompen. Het is namelijk zo dat in bovenste laag zich de meeste algen en andere parasieten bevinden die de vijver kunnen er vies uit kunnen laten en ook de andere planten en dieren doden.

2.      Maak de filters schoon

Het is belangrijk dat je de filters van je vijver op tijd schoonmaakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de filters op de juiste manier schoonmaakt. Maak de filter bijvoorbeeld nooit met leidingwater schoon. Als je dat wel doet, gaan vele goede en nuttige bacteriën verloren. Maak de filters schoon met het water van de vijver. Heb je meerdere filters? Maak dan niet alle filters in 1 keer schoon, maar kamer per kamer om de week. Hierdoor verstoor je de biologische functie niet.

3.      Bestrijd de algen

De meest voorkomende reden dat het water van je vijver niet helder is, is doordat er algen in het water bevinden. Je kan een baaltje gerststro in het water laten zakken. Gerststro gaat algen te lijf. Nadat het gerststro zijn werk heeft gedaan, kan de vijver vier tot zes maanden alg vrij blijven.

4.      Verwijder de wieren

Bij warm weer kunnen er wieren in de vijver drijven. Je kan wieren op verschillende manieren uit het water halen. Je kan het doen met een speciale schep of met een stok en daarmee draaiende bewegingen maken. Hiermee vis je makkelijk de wieren uit het water.

5.      Maak de bodem schoon

Naast het verversen van het water is het ook belangrijk om de bodem van je vijver schoon te maken. Kijk tijdens het verversen van het water of er niet doden planten of ander organisch afval op of in de bodem ligt. Verwijder anders deze planten. Ze verstoren namelijk het evenwicht in de vijver.

6.      Plaats genoeg zuurstofplanten

Het is belangrijk om in je vijver zuurstofplanten te plaatsen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook van belang om het water helder te laten blijven. Ze geven schaduw in het water en zijn van belangrijk voor alle diertjes die in het water leven. Het plaatsen zuurstofplanten kan je het beste in het voorjaar doen. Het is beste om je plantjes bij een gespecialiseerd bedrijf te kopen en je daar te laten adviseren over welke planten het beste zijn voor jouw vijver.

7.      Kies de juiste vissen

Wil je ook vissen in je vijver laten zwemmen? Kies dan de juiste vis voor jouw vijver. Er zijn namelijk vele soorten vissen die in de bodem wroeten, waardoor er troebel water ontstaat. Verdiep je dus goed in de verschillende vissoorten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *