Kweeklampen leveren aan sommige planten een chemische energie waar ze niet zonder kunnen. Ook kun je kweeklampen gebruiken wanneer de zonkracht te weinig is in de natuur. Op de site van Growlighting vind je een ruim assortiment aan verschillende kweeklampen. Wanneer je niet teveel stroomkosten wilt hebben kun je het beste kiezen voor een LED lamp. Wil je de sterkte van de lamp met enige regelmaat kunnen bijstellen dan kun je het beste kiezen voor een HPS of CMH kweeklamp.

Waarvoor een kweeklamp gebruikt wordt

Een kweeklamp wordt vooral gebruikt voor planten die niet of niet voldoende licht kunnen krijgen in het Nederlandse klimaat. Bijvoorbeeld in de winter zijn er veel donkere periodes maar sommige planten hebben toch licht nodig om te groeien. Dan komt een kweeklamp goed van pas. Vaak kun je met een kweeklamp ook kleurvariaties kweken in de planten die je kweekt. Je hebt kweeklampen in verschillende soorten en maten. Vaak kun je ook variëren met licht sterktes om het gewenste effect te bereiken.

Gratis stockfoto met anoniem, bloem vasthouden, bloempot

De verschillen tussen LED,HPS en CMH kweeklampen

Een LED kweeklamp wordt vooral in duurzame omgevingen zoals een kas gebruikt. Het is een energiebron die weinig verbruikt en ook minder schade aan het milieu doet. Een CMH kweeklamp is daarentegen weer vele malen groter. Het kan dus een groot oppervlak voorzien van plasma licht. Ook kun je deze lampen vaak draaien naar de gewenste sterkte waardoor ze multi inzetbaar zijn. Een HPS kweeklamp bestaat meestal uit een reflecterend gedeelte dus een coating van zilver in het glas van de lamp.

Gratis stockfoto met bloempot, bloempotten, bodem

Het effect van fotosynthese

Fotosynthese ontstaat door het gebruik van een kweeklamp. Er wordt een chemische energie aan de plant toegevoegd waardoor hij kan groeien. Het vormt koolhydraten door deze chemische energie i.c.m. water en koolzuur wat in de plant zelf zit. De kweeklampen zorgen voor een bepaald kleur effect op de plant. Dit zal dus een ander resultaat opleveren als wanneer je de plant in de zon zet. Maar ook is het een methode om planten die licht nodig hebben dit ook in de winter te kunnen bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *