Duurzame energie werd voorheen gezien als alternatief voor de traditionele energievoorzieningen. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken in ons land. Zo hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op het dak liggen of investeren zij in winddelen. Experimenteren met duurzame energie wordt al sinds de vorige eeuwen gedaan en dan vooral door middel van de zon. Hieronder lees je alles wat je moet weten over duurzame energie!  

Wat is duurzame energie?

Energie is duurzaam wanneer het opgewekt wordt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Het veroorzaakt geen luchtvervuiling en ook de leefomgeving van mens en dier blijven onaangetast. Tevens zijn deze energiebronnen weer her te gebruiken. Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat het, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, niet op kan raken. Zo vindt er een energietransitie plaats van fossiel naar duurzame energie. 

Hoe kan duurzame energie worden opgewekt? 

Het opwekken van duurzame energie kan op verschillende manieren aan de hand van een natuurlijk energiebron. Denk aan zon, wind en water. Deze dienen als belangrijkste bronnen. Zonne-energie is dan ook een van de populairste en bekendste manier om energie op te wekken. Zoals eerder vermeld hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op het dak. Door recente ontwikkelen op het gebied van zonne-energie, wordt dit alsmaar aantrekkelijker. Ditzelfde geldt voor winddelen, waar steeds meer mensen in investeren. Hierdoor wordt bijgedragen aan een duurzamer Nederland dankzij je eigen stukje windmolen. Deze voorziet jouw huis weer van groene energie. 

De invloed van duurzame energie

De invloed van duurzame energie wordt alsmaar groter. Dit is ook te zien aan de doelstelling van Nederland om in 2050 CO2-arm te zijn. Doordat de fossiele brandstoffen slecht zijn voor het milieu en ook steeds verder uitgeput raken, is enige haast wel geboden. Het belangrijkste effect van het opwekken van duurzame energie is dat leefomgeving van mens en dier een stuk minder wordt aangetast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *